> Respijtzorg aan huis aanvragen

Je kunt via Handen in Huis respijtzorg aan huis aanvragen. Ofwel: 24-uurs mantelzorgvervanging die thuis plaatsvindt. Op die manier kan je naaste gewoon in de eigen omgeving blijven. Wel zo’n fijn idee. Ben jij mantelzorger en draag je – dag in, dag uit – zorg voor een dierbare? Dan is het goed om soms even vrijaf te nemen. Via Handen in Huis kun je daarom respijtzorg aan huis aanvragen. Je mantelzorgtaken worden dan gedurende minimaal 3 dagen en 2 nachten overgenomen door een vrijwilliger. Klinkt dat als een verademing? Lees snel verder en ontdek wat Handen in Huis voor je kan betekenen.

Wat houdt respijtzorg aan huis in?

Bij respijtzorg aan huis komt er een vrijwilliger naar de woning van de persoon aan wie jij mantelzorg verleent. Die vrijwilliger neemt tijdelijk jouw mantelzorgtaken over, gedurende een aantal dagen en nachten. 24 uur per dag dus. De mantelzorgtaken die de vrijwilliger overneemt, variëren van persoonlijke verzorging tot hulp bij huishoudelijke taken. Bovendien is de vrijwilliger er om gezelschap te bieden en een oogje in het zeil te houden. Het doel van respijtzorg aan huis is om overbelasting te voorkomen bij de mantelzorger. En dat is soms erg nodig, want de druk die op mantelzorgers ligt wordt vaak onderschat. En om die (fysieke en emotionele) druk wat te verlichten, kun je gebruikmaken van vervangende mantelzorg door Handen in Huis. Daardoor kun je even lekker op vakantie, een paar dagen voor jezelf nemen of gewoonweg een paar nachtjes doorslapen.

Het voordeel van vervangende zorg aan huis

Het voordeel van respijtzorg die aan huis wordt geleverd, is dat de zorgbehoevende in de vertrouwde omgeving kan blijven. Dat voelt comfortabel en veilig. De dagelijkse routines kunnen hetzelfde blijven, de fysieke omgeving blijft gelijk en alle persoonlijke bezittingen zijn binnen handbereik. Ook behoudt de zorgvrager zijn of haar levenskwaliteit en autonomie. Bovendien voorkom je een hele hoop stress, omdat de zorgbehoevende persoon niet hoeft te verhuizen naar een zorginstelling of logeeradres. 

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Hoe kan ik respijtzorg aanvragen?

Het aanvragen van respijtzorg aan huis is eenvoudig. Je vult het aanmeldformulier in met de gegevens van de mantelzorger en van de zorgvrager. Daarna nemen we zo spoedig mogelijk telefonisch contact op om de benodigde zorg door te spreken. Zien we dat vrijwillige mantelzorgvervanging via Handen in Huis geschikt is voor jullie situatie? Dan komen we bij je thuis langs voor een intakegesprek. Vervolgens matchen we je aan een geschikte vrijwilliger. Klikt het? Dan kan de respijtzorg aan huis plaatsvinden in de afgesproken periode. Goed om te weten: Handen in Huis verzorgt de administratieve afhandeling en staat klaar wanneer er vragen of problemen zijn.

Praktische vragen

Kom ik in aanmerking voor respijtzorg aan huis?

We bekijken per situatie of je in aanmerking komt voor respijtzorg aan huis. Wel goed om te weten: bij Handen in Huis sluiten we op voorhand geen beperkingen of ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op respijtzorg voor mensen met dementie, autisme, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een chronische ziekte, een psychiatrische aandoening of een andere lichamelijke of geestelijke beperking. De minimumleeftijd van de zorgvrager is 6 jaar.

Welke taken worden overgenomen?

De mantelzorgtaken die de vrijwilliger overneemt, hebben vaak te maken met: persoonlijke verzorging, emotionele ondersteuning, sociale interactie en/of het huishouden. Professionele (medische) zorg gaat overigens gewoon door en wordt niet door de vrijwilliger overgenomen.

Wordt respijtzorg aan huis vergoed?

Dit hangt af van hoe je verzekerd bent. Raadpleeg daarom je polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te kijken of respijtzorg wordt vergoed in jouw situatie. Lees meer over de vergoeding van respijtzorg door zorgverzekeraars. De respijtzorg kan ook vanuit een PGB of particuliere middelen betaald worden.

Zelf respijtzorg aan huis verlenen? Word vrijwilliger!

Wil je je inzetten als vrijwilliger en respijtzorg aan huis verlenen? Schrijf je dan in als vrijwilliger bij Handen in Huis. Dat is een waardevolle, verrijkende en unieke ervaring die je nooit zal vergeten. Bovendien ben je van onschatbare waarde, zowel voor de mantelzorger als voor de zorgvrager. Als mantelzorg-vrijwilliger mag je de nodige zorg en aandacht geven en onderneem je samen allerlei leuke activiteiten.

In contact komen?

Wil je respijtzorg aan huis aanvragen? Of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl