> Respijtzorg voor mensen met dementie

Bij Handen in Huis kun je respijtzorg voor mensen met dementie aanvragen. Respijtzorg houdt in dat de mantelzorgtaken tijdelijk worden overgenomen, zodat de mantelzorger even vrijaf kan nemen. In de tussentijd krijgt de persoon met dementie uiteraard de nodige zorg en aandacht van een van onze kundige vrijwilligers. Dankzij respijtzorg wordt de mantelzorger ontlast voor een aantal dagen (en nachten) en gaan de dagelijkse mantelzorgtaken gewoon door. Wil je respijtzorg aanvragen via Handen in Huis? Of wil je je inzetten als vrijwilliger? Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

Het belang van respijtzorg voor mensen met dementie

Respijtzorg is van groot belang. Zowel voor mantelzorgers als voor de persoon met dementie. Dankzij respijtzorg kan de mantelzorger even op adem komen. Het is namelijk niet niets om meerdere dagen per week mantelzorg te verlenen. Het kan voelen als een (extra) fulltime job. Maar ook mantelzorgers hebben behoefte aan rust en tijd voor zichzelf. Even opladen, zodat ze de zorgtaken beter vol kunnen houden. Om overbelasting als mantelzorger te voorkomen, kun je daarom respijtzorg aanvragen. Ook voor de persoon met dementie heeft respijtzorg veel voordelen. Respijtzorg geeft namelijk weer andere impulsen en de kans om mee te doen aan activiteiten. Respijtzorg bij dementie bevordert ook de sociale interacties. En dat draagt dan weer bij aan het welzijn en gevoel van eigenwaarde. Bovendien kan degene met dementie – dankzij respijtzorg – thuis blijven, in de eigen omgeving.

Welke vormen van respijtzorg zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg bij dementie. Wil je bijvoorbeeld als mantelzorger op vakantie en wil je daarom voor langere tijd respijtzorg aanvragen? Of wil je slechts kortdurend (minimaal 3 dagen en 2 nachten) respijtzorg voor iemand met dementie aanvragen? Het is allemaal mogelijk. Samen met de gematchte vrijwilliger bespreken jullie de wensen en bijzonderheden. We doen er alles aan om de zorg gestroomlijnd voort te zetten. De medische zorg vanuit professionals gaat overigens gewoon door tijdens de respijtperiode. Met andere woorden: respijtzorg is géén vervanger van de reguliere zorg.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Hoe kan ik respijtzorg voor mensen met dementie regelen?

Wil je respijtzorg aanvragen? Dat is erg eenvoudig. Stap 1 is het invullen van het aanmeldformulier. In dit formulier vul je de gegevens in, zowel van de mantelzorger als van de hulpvrager. Daarna nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om te kijken of wij iets voor je kunnen betekenen. Is het antwoord ‘ja’? Dan koppelen we je aan een geschikte vrijwilliger. Is er een match? Dan kan de respijtzorg plaatsvinden in de afgesproken periode. Goed om te weten: Handen in Huis verzorgt de administratieve afhandeling en staat klaar wanneer er vragen of problemen zijn. Lees meer over hoe respijt mantelzorg in zijn werk gaat.

Respijtzorg bij dementie: ervaringsverhalen

Het kan behoorlijk spannend zijn om je verantwoordelijkheden als mantelzorger uit handen te geven. Dat begrijpen we. Daarom is het prettig om de ervaringen van anderen te lezen. Op onze website hebben we enkele mooie verhalen verzameld, zowel van mantelzorgers als van vrijwilligers in de respijtzorg. Zo krijg je een realistisch beeld van hoe respijtzorg (bij dementie bijvoorbeeld) in zijn werk gaat. Het zijn allemaal waargebeurde verhalen die het succes en de voordelen van respijtzorg laten zien.

Praktische vragen

Kom ik in aanmerking voor respijtzorg?

Bij Handen in Huis is bijna iedereen welkom. Wij sluiten op voorhand geen enkele beperking en geen ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op respijtzorg voor mensen met dementie, een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte of psychiatrische aandoening. De minimumleeftijd van de zorgvrager is 6 jaar.

Wordt respijtzorg bij mensen met dementie vergoed?

Dit hangt af van hoe je verzekerd bent. Raadpleeg daarom je polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te kijken of respijtzorg (bij dementie) wordt vergoed. Lees meer over de vergoeding van respijtzorg door zorgverzekeraars.

Kan ik vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger hoef je geen ervaring te hebben in de zorg. Wel moet je minstens 18 jaar oud zijn, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben en interesse hebben in verzorging en verpleging. Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers.

Zelf respijtzorg verlenen? Word vrijwilliger!

Wil je zelf graag respijtzorg aan mensen met dementie verlenen? Schrijf je dan in als vrijwilliger bij Handen in Huis. Een waardevolle, verrijkende en unieke ervaring. Als vrijwilliger ben je verantwoordelijk voor de zorg en begeleiding van een zorgvrager gedurende meerdere dagen en nachten. Hierdoor word je snel betrokken bij zijn of haar leven. Je biedt de benodigde zorg en aandacht en kunt samen leuke activiteiten ondernemen. Kortom: als vrijwilliger bij Handen in Huis ben je van onschatbare waarde voor zowel mantelzorgers als hulpbehoevenden.

Vragen

Neem contact op

Wil je respijtzorg bij dementie aanvragen? Of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl