> Respijtzorg aanvragen of aanbieden?

Wat is respijtzorg? Dat is het tijdelijk overdragen of overnemen van mantelzorgtaken. Op die manier kunnen mantelzorgers even opladen. Ideaal voor als je als mantelzorger op vakantie gaat, de mantelzorg tijdelijk niet aankan of gewoonweg wat rust nodig hebt. Via Handen in Huis kun je respijtzorg aanvragen voor minimaal 3 aaneensluitende dagen en 2 nachten. Wil je zelf respijtzorg verlenen? Meld je dan aan als vrijwilliger via onze website. Meer weten over respijtzorg via Handen in Huis? Lees snel verder.

Waarom respijtzorg inschakelen?

Mantelzorgers zorgen soms 24/7 voor een naaste, zoals een partner, ouder of kind. Die zorg komt vaak voort uit veel liefde, maar ook mantelzorgers hebben behoefte aan ontspanning. Om overbelasting te voorkomen, kun je respijtzorg aanvragen. Respijtzorg betekent dat je tijdelijke mantelzorg ondersteuning krijgt. Op die manier kun je even vrijaf nemen van de mantelzorg. Een ervaren en zeer betrokken vrijwilliger neemt jouw mantelzorgtaken tijdelijk over, waardoor jij tijd voor jezelf hebt en eventueel op vakantie kunt. Ook als je plotseling ziek wordt of een geplande operatie moet ondergaan, biedt respijt mantelzorg een uitkomst.

Vormen van respijt mantelzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. Samen met de gekoppelde vrijwilliger bespreek je de wensen en bijzonderheden. Hoe ziet de woonsituatie van de zorgvrager eruit? Zijn er zaken om rekening mee te houden? Hoe de vervangende zorg er ook uitziet: wij doen er alles aan dat de zorg gestroomlijnd voortgezet wordt door de vrijwilliger. De professionele zorg gaat overigens gewoon door gedurende de respijtperiode.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Zelf respijtzorg verlenen? Word vrijwilliger!

Wil je graag een steentje bijdragen aan respijtzorg/mantelzorg vervanging? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Handen in Huis. Een betekenisvolle, verrijkende en unieke ervaring. Als respijtzorg/mantelzorg vrijwilliger zorg je meerdere dagen en nachten voor iemand. Daardoor raak je in een korte tijd enorm betrokken bij zijn of haar leven. Je biedt de nodige zorg en aandacht en je kunt er samen lekker op uit. Kortom: als vrijwilliger bij Handen in Huis ben je van grote waarde. Zowel voor mantelzorgers als hulpbehoevenden.

Kom ik in aanmerking voor respijt mantelzorg?

Benieuwd of je respijtzorg kunt aanvragen? Bij Handen in Huis is bijna iedereen welkom. Wij sluiten op voorhand geen enkele beperking en geen ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte, psychiatrische aandoening of een vorm van dementie. De minimumleeftijd is 6 jaar. Ons doel is puur om de mantelzorger te ontlasten en zijn of haar taken tijdelijk over te nemen. Professionele (thuis)zorg blijft gewoon doorgaan tijdens de mantelzorg vervanging.

Mantelzorgers en respijtzorg: de ervaringen

Het is best spannend om je mantelzorgtaken uit handen te geven. Dat begrijpen we. Daarom is het fijn om wat ervaringsverhalen van anderen te lezen. Op onze website hebben wij wat mooie verhalen verzameld, van mantelzorgers én respijtzorg-vrijwilligers. Zo krijg je een realistisch kijkje in hoe mantelzorgvervanging in zijn werk gaat. Het zijn stuk voor stuk waargebeurde verhalen die het succes en de voordelen van mantelzorgvervanging aantonen.

Praktische vragen

Wordt respijtzorg vergoed?

De meeste ziektekostenverzekeraars bieden een vergoeding wanneer je een aanvullend verzekeringspakket hebt. Of respijtzorg wordt vergoed, is dus afhankelijk van jouw situatie.

Hoe gaat respijt mantelzorg in zijn werk?

Handen in Huis koppelt een mantelzorger aan een passende vrijwilliger. Is er een match? Dan kan de respijtzorg plaatsvinden. Handen in Huis verzorgt de administratieve afhandeling en staat klaar wanneer er vragen of problemen zijn. Lees meer over hoe respijt mantelzorg in zijn werk gaat 

Kan ik vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger is een achtergrond in de zorg niet noodzakelijk. Wel stellen we een aantal voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een VOG en affiniteit hebben met verzorging en verpleging.  Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers

In contact komen?

Wil je respijtzorg aanvragen? Of wil je vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen?

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl