> Een mantelzorger ontlasten? Word vrijwilliger.

In Nederland zijn er ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Zij hebben een onmisbare rol in de zorg voor hun naaste. Maar ook mantelzorgers verdienen rust, ruimte en tijd voor zichzelf. Daarom is Handen in Huis in het leven geroepen. Via dit platform kun jij als vrijwilliger een mantelzorger ontlasten. Als vrijwilliger help je bijvoorbeeld bij huishoudelijke taken, boodschappen doen, persoonlijke verzorging of het ondernemen van gezellige activiteiten. Wil jij een mantelzorger ontlasten? Meld je dan aan als vrijwilliger via Handen in Huis!

Dit kun je doen om een mantelzorger te ondersteunen

Alle kleine beetjes helpen. Zo kun je helpen bij praktische zaken, zoals boodschappen doen, koken of de was doen. Je kunt ook ondersteunen bij administratieve taken, zoals het invullen van formulieren. Of bied een luisterend oor en plan leuke uitstapjes. Het belangrijkste is dat de mantelzorger wordt ontlast én dat de zorgbehoevende ook een fijne tijd beleeft. Via Handen in Huis bied je mantelzorgondersteuning voor minimaal drie aaneensluitende dagen, inclusief twee nachten. Op die manier kan de mantelzorger op vakantie of gewoon een paar dagen vrij nemen. Belangrijk om te weten: professionele (medische) zorg door specialisten blijft gewoon doorgaan.

Het belang van mantelzorgvervanging

De taken van een mantelzorger kunnen hun tol eisen. Soms zelfs zo erg dat mantelzorgers overbelast raken. Daarom is het cruciaal dat de mantelzorger regelmatig langere tijd kan ontspannen. Om even uit de dagelijkse ‘zorgbubbel’ te stappen en de batterij op te laden. Ter ontlasting van de mantelzorger kan respijtzorg worden ingezet: tijdelijke mantelzorgondersteuning van buitenaf. Bij Handen in Huis houdt dit in dat je als mantelzorger voor minimaal drie dagen en twee nachten wordt ontlast door een vrijwilliger. En die regelmatige ontspanning is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mantelzorgers.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Ontlasting voor mantelzorgers gezocht?

Ben jij zelf een mantelzorger? Dan kun je via Handen in Huis tijdelijke mantelzorgvervanging aanvragen. Of je nu zorg draagt voor iemand met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, een chronische ziekte, een psychiatrische aandoening of een vorm van dementie. Let op: je laat alleen je dagelijkse taken over aan een vrijwilliger; de professionele zorg blijft in handen van de vertrouwde zorgverleners.

Verhalen van andere vrijwilligers

Het is altijd fijn om verhalen van anderen te horen. Hoe ervaren onze vrijwilligers hun werk als mantelzorgondersteuner? Door hun persoonlijke verhalen te delen, geven zij een mooi én eerlijk inkijkje in de wereld van respijtzorg. Tegen welke uitdagingen lopen zij aan? Welke successen hebben zij bereikt? Welke mooie complimenten ontvingen zij?

Praktische vragen

Waarmee kun je de mantelzorger ontlasten?

Je kunt mantelzorgers ontlasten door dagelijkse taken over te nemen. Denk aan: persoonlijke verzorging, (lichte) huishoudelijke hulp, boodschappen doen, maaltijden verzorgen, enzovoort. Professionele zorg blijft in handen van gediplomeerde zorgverleners.

Kom je in aanmerking voor respijtzorg?

In principe kan iedere mantelzorger terecht voor respijtzorg. Handen in Huis sluit op voorhand namelijk geen ziekten of beperkingen uit. Er zijn echter wel een aantal situaties waar de vrijwilligers geen zorg kunnen bieden. Neem gerust contact op voor meer informatie over of jij in aanmerking komt voor hulp bij mantelzorg.

Wordt hulp voor mantelzorgers vergoed?

Mantelzorgvervanging kan in veel gevallen worden vergoed wanneer je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt. Heb je alleen een basisverzekering, dan worden de kosten niet vergoed.

Meer weten over hulp voor mantelzorgers?

Wil je als mantelzorger hulp aanvragen? Of wil je vrijwilliger worden bij Handen in Huis? We maken graag kennis met je. Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. Graag tot ziens!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl