> Respijtzorg bij autisme aanvragen

Ben jij mantelzorger voor iemand met autisme? En ben je op zoek naar de mogelijkheden van respijtzorg? Bij Handen in Huis zit je goed. Via onze website kun je eenvoudig respijtzorg bij autisme aanvragen. Wij werken met vrijwilligers die jouw mantelzorgtaken zorgvuldig en professioneel overnemen, voor een periode van minimaal 3 dagen en 2 nachten. Op die manier word jij – de mantelzorger – tijdelijk ontlast. Je kunt op adem komen en je zorgen even laten varen. Benieuwd naar de mogelijkheden van respijtzorg bij autisme? Lees snel verder of neem contact met ons op.

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg biedt jou als mantelzorger de mogelijkheid om je zorgtaken tijdelijk over te dragen. Fijn, want de zorg voor iemand met autisme kan behoorlijk intensief en veeleisend zijn. De dagelijkse zorg heeft vaak ook veel impact op het gezin. Heb je de behoefte om even je handen vrij te hebben, op adem te komen, niet bij alles hoeven op te letten? Dan kan respijtzorg bij autisme een uitkomst bieden. Via Handen in Huis kun je respijtzorg (tijdelijke mantelzorgondersteuning) aanvragen. Je wordt in contact gebracht met een vrijwilliger. Die vrijwilliger neemt jouw zorgtaken dan over, voor een periode van minimaal 3 dagen en 2 nachten. 

Een vrijwilliger heeft als grootste doel om de dagelijkse routines en bezigheden in stand te houden. Dit zijn taken die zoal horen bij respijtzorg bij autisme:
Een vrijwilliger heeft als grootste doel om de dagelijkse routines en bezigheden in stand te houden. Dit zijn taken die zoal horen bij respijtzorg bij autisme:

  • Liefde en aandacht geven
  • Structuur behouden
  • Hulp bij huishoudelijke taken
  • Emotionele ondersteuning
  • Activiteiten ondernemen
  • Persoonlijke verzorging

Het belang van mantelzorgondersteuning bij autisme

Zorg je voor iemand met autisme? Diepe buiging voor jou. Het is niet niks om dagelijks deze zorg te dragen. Het is daarom ook echt geen schande om soms hulp van buitenaf te vragen. Bijvoorbeeld in de vorm van mantelzorgondersteuning. Daarmee word jij als mantelzorger tijdelijk ontlast en kun je je batterijtje weer even opladen. Belangrijk, want zo kun je de zorgtaken beter volhouden en voorkom je overbelasting als mantelzorger. Ook voor de persoon met autisme heeft respijtzorg veel voordelen. Zo gaat hij of zij andere sociale interacties aan, wat bijdraagt aan de sociale ontwikkeling en het vergroten van de comfortzone. Ook kan de persoon met autisme oefenen om zelfstandiger te worden en om te gaan met stress en overprikkeling. Bovendien kan degene met autisme in de eigen omgeving blijven dankzij respijtzorg.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Respijtzorg bij autisme: een mooi ervaringsverhaal

Het kan erg spannend zijn om jouw verantwoordelijkheden uit handen te geven. Dat begrijpen we. Daarom is het prettig om de ervaringen van anderen te lezen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Paulina, moeder van Twan:

“Het is goed om af en toe afstand te nemen van de situatie en het leven te ervaren zoals een doorsnee gezin dat doet. De eerste keer liepen we de stad in, wat voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld is, en dat voelde voor ons als de hoofdprijs van de loterij. Even je handen vrij, niet bij alles hoeven opletten.” Lees verder…

Praktische vragen

Hoe kan ik respijtzorg bij autisme aanvragen?

Het aanvragen van respijtzorg is erg eenvoudig. Je vult in het aanmeldformulier de gegevens in van de mantelzorger én die van de hulpvrager. Daarna nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Kom ik in aanmerking voor respijtzorg?

Bij Handen in Huis is bijna iedereen welkom. Wij sluiten op voorhand geen enkele beperking en geen ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op respijtzorg voor mensen met autisme, een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte of psychiatrische aandoening. De minimumleeftijd van de zorgvrager is 6 jaar.

Wordt respijtzorg bij mensen met autisme vergoed?

Of de respijtzorg wordt vergoed, is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Raadpleeg daarom de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te kijken of respijtzorg bij autisme wordt vergoed. Lees meer over de vergoeding van respijtzorg door zorgverzekeraars.

Zelf respijtzorg verlenen? Word vrijwilliger!

Als vrijwilliger bij Handen in Huis maak je écht het verschil. Jij kan het lichtpuntje zijn voor de mantelzorger. Vaak voor heel het gezin! Als vrijwilliger hoef je geen zorgachtergrond te hebben. Je hoeft alleen maar een groot hart te hebben dat overstroomt van liefde. Daarnaast ben je minstens 18 jaar oud, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en affiniteit met verzorging. Lees hier alle voorwaarden voor vrijwilligers.

In contact komen?

Wil je respijtzorg bij autisme aanvragen? Of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl