> Vrijwilliger in de mantelzorg worden?

Wist je dat er in Nederland zo’n 5 miljoen mantelzorgers zijn? Allemaal mensen die vanuit de goedheid van hun hart zorgen voor hun naaste. Vaak meerdere dagen per week en soms zelfs 24 uur per dag. Om overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen, kunnen zij mantelzorgondersteuning (ofwel respijtzorg) aanvragen via Handen in Huis. Wij koppelen hen dan aan een passende vrijwilliger die de mantelzorgtaken tijdelijk overneemt. Wil jij ook vrijwilliger in de mantelzorg worden? Lees dan snel verder en ontdek of dit vrijwilligerswerk bij jou past.

Wat houdt mantelzorg vrijwilligerswerk in?

Als vrijwilliger bij Handen in Huis zorg je ervoor dat mantelzorgers op adem kunnen komen. Zij kunnen gedurende minimaal 3 dagen (en de 2 tussenliggende nachten) vrijaf nemen van hun dagelijkse zorgtaken. Want ook mantelzorgers hebben tijd voor zichzelf nodig. Om bij te komen van de langdurige zorg voor hun partner, familielid of vriend. Of om op vakantie te gaan. Met jouw vrijwillige bijdrage maak jij het verschil.

Maar wat houdt mantelzorg vrijwilligerswerk precies in? Als vrijwilliger bied je bijvoorbeeld zorg en ondersteuning aan iemand met een chronische ziekte, beperking of dementie. Het kan al zo simpel zijn als: samen een spelletje doen, wandelen, samen eten of muziek luisteren. De professionele zorg blijft te allen tijde in handen van gediplomeerde zorgverleners.

Wat is het verschil tussen een mantelzorger en een vrijwilliger?

De termen mantelzorger en vrijwilliger worden vaak door elkaar gehaald. Wat is precies het verschil? Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een dierbare, bijvoorbeeld een partner, een kind of een vriend(in). De mantelzorger heeft al een nauwe band met de zorgvrager. Een mantelzorg vrijwilliger heeft daarentegen (nog) geen emotionele band met de zorgvrager. De mantelzorg vrijwilliger is vaak aangesloten bij een vrijwilligersorganisatie zoals Handen in Huis en kan zelf voorkeurstijden en -dagen aangeven. Een mantelzorger kan dit niet, aangezien de zorgvrager vaak elke dag zorg nodig heeft. Als vrijwilliger in de mantelzorg kun jij dus een grote rol spelen in het ontlasten van de mantelzorger. Een betekenisvolle, unieke en verrijkende ervaring waar je trots op kan zijn.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Voor wie word ik mantelzorg vrijwilliger?

Als vrijwilliger in de mantelzorg kun je te maken krijgen met diverse ziektebeelden. Zo kun je vrijwilliger worden voor mensen met dementie, een beperking of een chronische ziekte. Op onze website vind je meestal ‘open aanvragen’ van mantelzorgers die vrijwilligers zoeken. Mochten er op dit moment geen concrete vacatures openstaan, laat dan toch je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op als we een match zien.

Wat wordt er van mij verwacht?

Als vrijwilliger in de mantelzorg neem je de taken van de vaste mantelzorger over. Je biedt alle hulp die nodig is en je bent een luisterend oor. Dagelijkse activiteiten die je als mantelzorg vrijwilliger overneemt zijn onder andere: (helpen met) wassen en aankleden, boodschappen doen, maaltijden verzorgen, licht huishoudelijk werk, verzorgen van aanwezige huisdieren, toezien op medicatie-inname, etc. Als vrijwilliger in de mantelzorg mag je zelf géén medische handelingen uitvoeren, ook al kun je dit wel.

Veelgestelde vragen

Mag ik mantelzorg vrijwilligerswerk doen?

Mag ik mantelzorg vrijwilligerswerk doen?Als mantelzorg vrijwilliger dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je bent minimaal 18 jaar, je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag, je hebt affiniteit met de zorg, je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden, je bent flexibel, je bent empatisch, je kunt zelfstandig werken en beslissingen nemen, je kunt een huishouden bestieren en je bent bereid om te reizen.

Krijg ik een financiële vergoeding?

Als vrijwilliger in de mantelzorg krijg je een dagelijkse vergoeding van € 55,00. Je bent niet in dienst van Handen in Huis, aangezien het gaat om vrijwilligerswerk.

Mag ik medische handelingen uitvoeren?

Nee, dit mag niet. Medische handelingen blijven tijdens de mantelzorgvervanging-periode altijd uitgevoerd worden door zorgprofessionals.

Vragen over mantelzorg vrijwilligerswerk?

Heb je vragen over vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Stuur ons gerust een e-mail of bel ons voor meer informatie. We vertellen je graag meer.

Vragen

Neem contact op

Wij beantwoorden je vragen over hulp
aanvragen of vrijwilliger worden graag.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl