> Respijtzorg voor mensen met NAH

Ben je mantelzorger voor iemand met NAH (niet aangeboren hersenletsel)? Dan kun je via Handen in Huis tijdelijke mantelzorgvervanging aanvragen. Ofwel: respijtzorg. Dat houdt in dat jouw mantelzorgtaken voor een aantal dagen en nachten worden overgenomen. Zo kun jij even op adem komen en een time-out nemen. De zorg voor iemand met NAH kan namelijk erg intensief zijn, ook als diegene niet meer thuis woont. Wil je respijtzorg aanvragen via Handen in Huis? Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden.

Wat houdt respijtzorg in?

Respijtzorg betekent dat iemand jouw mantelzorgtaken tijdelijk overneemt. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, een operatie moet ondergaan of als je simpelweg wat tijd voor jezelf nodig hebt. Je kunt respijtzorg ontvangen voor een periode van minimaal 3 dagen en 2 nachten. Heb je langer de tijd nodig? Geen probleem. Via Handen in Huis kun je gemakkelijk respijtzorg aanvragen. Goed om te weten: we werken met vrijwilligers die jouw mantelzorg tijdelijk overnemen. Ben je specifiek op zoek naar respijtzorg voor iemand met aangeboren hersenletsel (NAH)? Dan kun je bij Handen in Huis terecht.

Het voordeel van respijtzorg bij NAH

De zorg voor iemand met NAH kan behoorlijk intensief zijn. Vaak is er dagelijks mantelzorg nodig. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Daarom is het van groot belang om als mantelzorger soms af te schakelen. Even niet zorgen. Even geen alert hoofd. Even tijd voor jezelf. Zo kun jij even opladen, zodat je de zorg vol kunt houden. Mensen met NAH komen vaak na hun revalidatie weer thuis wonen. Meestal is er dan wel professionele hulp, maar het grootste deel van de zorgtaken komt te liggen bij familieleden, de partner of vrienden. Dankzij respijtzorg worden deze mantelzorgers tijdelijk ontlast. Een ander voordeel van respijtzorg is dat de persoon met NAH andere mensen ontmoet en nieuwe activiteiten onderneemt. Die nieuwe impulsen bevorderen het welzijn en de sociale interacties aanzienlijk. Bovendien kan de persoon met NAH – dankzij respijtzorg – thuis blijven, in de eigen omgeving.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Hoe regel ik respijtzorg?

Als mantelzorger kun je eenvoudig respijtzorg aanvragen via dit aanmeldformulier. Zodra wij het ingevulde formulier hebben ontvangen, nemen we telefonisch contact met je op. We bespreken de benodigde zorg. Op basis van dat gesprek bekijken we of een van onze vrijwilligers de mantelzorg kan overnemen. Is het antwoord daarop ‘ja’? Dan komen we graag langs voor een intakegesprek. Daarna koppelen we je graag aan een geschikte vrijwilliger. Klikt het? Dan kan de respijtzorg plaatsvinden in de afgesproken periode. Wij van Handen in Huis verzorgen de administratie. En uiteraard staan we voor je klaar als er vragen of problemen zijn. Meer weten? Lees hoe mantelzorgvervanging werkt in de praktijk.

Praktische vragen

Wat valt er onder respijtzorg bij NAH?

De mantelzorgtaken die overgenomen kunnen worden, hebben betrekking op: persoonlijke verzorging, emotionele ondersteuning, sociale interactie en huishoudelijke taken. Professionele (medische) zorg gaat overigens gewoon door en wordt niet door de vrijwilliger overgenomen.

Kom ik in aanmerking voor respijtzorg?

Bij Handen in Huis is bijna iedereen welkom. Wij sluiten op voorhand geen enkele beperking en geen ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op respijtzorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte of psychiatrische aandoening. De minimumleeftijd van de zorgvrager is 6 jaar.

Wie betaalt de respijtzorg?

Wie de respijtzorg betaalt, hangt af van hoe je verzekerd bent. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering zie je of respijtzorg vergoed wordt. Lees meer over de vergoeding van respijtzorg door zorgverzekeraars. De respijtzorg kan ook vanuit een PGB of particuliere middelen betaald worden.

Word zelf vrijwilliger!

Heb je een groot zorghart en wil je graag mantelzorgers uit de brand helpen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Dit is een ervaring om nooit te vergeten. Je raakt enorm betrokken bij iemands leven en jouw hulp is van onschatbare waarde. Als mantelzorg-vrijwilliger hoef je overigens geen ervaring te hebben in de zorg. Wel moet je minstens 18 jaar oud zijn, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben en interesse hebben in verzorging en verpleging. Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers

In contact komen?

Wil je respijtzorg bij NAH aanvragen? Of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl