> Kan ik als mantelzorger op vakantie?

Wil je als mantelzorger op vakantie? Dat kan! Via Handen in Huis kun je namelijk mantelzorgvervanging aanvragen. Fijn, want zo kun jij met een gerust hart vakantie vieren. Of je nu in eigen land blijft of de grens over gaat. Even tijd voor jezelf en om op adem te komen. Maar, hoe zit het dan met de overname van de zorg van jouw naaste? Wat moet je regelen? En hoe lang kun je als mantelzorger op vakantie? Je leest het op deze pagina.

Vervangende mantelzorg aanvragen voor tijdens je vakantie

Uiteraard mag jij als mantelzorger op vakantie. Sterker nog: een vakantie doet je vaak heel goed. Het opnemen van vrije dagen als mantelzorger kan een goede manier zijn om even op adem te komen en tijd voor jezelf te nemen. Maar, hoe zit het dan met degene voor wie je zorgt? Voor jouw naaste kun je tijdelijke mantelzorg inroepen. Dit noemen we ook wel respijtzorg of vervangende mantelzorg. Je kunt vervangende mantelzorg aanvragen via Handen in Huis. Wij koppelen je aan een geschikte vrijwilliger. Die vrijwilliger neemt jouw mantelzorgtaken over gedurende minimaal drie aaneengesloten dagen en twee nachten.

Wat moet je regelen voordat je op vakantie gaat?

Verleen je mantelzorg en wil je wat vrije dagen inplannen en op vakantie gaan? Dan is het niet alleen een kwestie van koffers pakken en de deur achter je dichttrekken. Nee, je dient vervangende mantelzorg te regelen. Dit kan eenvoudig via Handen in Huis. Wij koppelen je aan een passende vrijwilliger. Jullie ontmoeten elkaar tijdens een huisbezoek. Is er een match? Dan kan de mantelzorgondersteuning plaatsvinden. Goed om te weten: de professionele zorg gaat gewoon door tijdens jouw vakantie. Dit is hoe tijdelijke mantelzorg in zijn werk gaat >

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Wordt de vervangende zorg vergoed?

Stel: je wil de mantelzorg tijdelijk overdragen tijdens je vakantie. Wordt dit dan vergoed? Dit is afhankelijk van jouw situatie en de manier waarop jouw naaste verzekerd is. Mantelzorgvervanging kan worden vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Wlz (Wet langdurige zorg), de Jeugdwet, het persoonsgebonden budget (pgb) of vanuit een aanvullende verzekering. Past de aanvraag van mantelzorgondersteuning niet binnen de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar? Dan is er een mogelijkheid om de vervanging zelf te betalen.

Word vrijwilliger bij Handen in Huis

Wil jij ervoor zorgen dat een mantelzorger vrije dagen op kan nemen en op vakantie kan? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Handen in Huis. Betekenisvol, verrijkend en uniek vrijwilligerswerk. Je raakt in een korte tijd enorm betrokken bij iemands leven. Als vrijwilliger bied je zorg en ondersteuning én kun je er samen lekker op uit. Iets voor jou? Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers!

Praktische vragen

Kan een vrijwilliger mee op vakantie?

Nee. Helaas hebben wij op dit vlak een aantal slechte ervaringen opgedaan. Om die reden hebben wij besloten deze mogelijkheid niet meer aan te bieden.

Hoe word ik gekoppeld aan een vrijwilliger?

Wij van Handen in Huis koppelen je aan een passende vrijwilliger. Jullie ontmoeten elkaar en hebben meerdere gesprekken. Is er een match? Dan komt de vrijwilliger jouw zorg tijdelijk overnemen en kun jij op vakantie. Lees over hoe mantelzorgvervanging in zijn werk gaat >

Kan ik vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger is een achtergrond in de zorg niet noodzakelijk. Wel stellen we een aantal voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een VOG en affiniteit hebben met verzorging en verpleging. Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers >

Meer weten of kennismaken?

Wil je als mantelzorger op vakantie en daarom vervangende mantelzorg aanvragen? Of wil je vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen.

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl