> Vrijwilligerswerk met ouderen

Wil je starten met vrijwilligerswerk in de ouderenzorg? Zet je dan in als mantelzorg vrijwilliger via Handen in Huis. Het idee is dat jij als vrijwilliger de taken van een vaste mantelzorger tijdelijk overneemt. Op die manier kan de vaste mantelzorger even vrijaf nemen, op vakantie gaan of bijvoorbeeld een geplande operatie ondergaan. Als vrijwilliger bied je dus hulp voor mantelzorgers en neem je de zorg tijdelijk over. Vaak gaat het om mantelzorg bij ouderen, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je gekoppeld wordt aan een jongere zorgvrager. Spreekt dit soort vrijwilligerswerk in de ouderenzorg je aan? Lees dan snel verder en word vrijwilliger bij Handen in Huis.

Wat houdt mantelzorg vrijwilligerswerk voor ouderen in?

Je zorgt er als mantelzorg vrijwilliger voor dat vaste mantelzorgers op adem komen. Vaak zorgen zij namelijk 24/7 voor een naaste. Een zware taak. En een taak waar je niet zomaar pauze van kan nemen. Toch hebben ook mantelzorgers tijd voor zichzelf nodig. Zij kunnen daarom jou als vrijwilliger inschakelen om de zorgtaken tijdelijk over te dragen. Het gaat hierbij meestal om vrijwilligerswerk bij ouderen of iemand met een chronische ziekte of beperking. Jij biedt als vrijwilliger de nodige zorg en ondersteuning, gedurende minimaal 3 aaneengesloten dagen en de 2 tussenliggende nachten. Bovendien ben jij er om de zorgvrager een leuke tijd te bezorgen. Samen eten, een spelletje doen, muziek luisteren, wandelen. Zo simpel kan het zijn. Goed om te weten: medische zorg blijft altijd in handen van professionals.

Betekenisvol ouderenzorg vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg mét een extra dimensie. Dat is wat je bij Handen in Huis vindt. Als vrijwilliger waarborg je enerzijds de continuïteit van de zorg. Anderzijds geef je de vaste mantelzorger de ruimte om op adem te komen. Je voorkomt overbelasting bij de mantelzorger én je bezorgt de zorgbehoevende een onvergetelijke tijd. Want: ook voor de zorgbehoevende mag deze periode een beetje aanvoelen als vakantie. Ga samen op pad en zet de zorgvrager maar lekker in het zonnetje. Dát is pas betekenisvol en bijzonder vrijwilligerswerk in de ouderenzorg, nietwaar?

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Welke mantelzorgtaken neem ik over?

Als mantelzorg vrijwilliger in de ouderenzorg neem je in principe alle taken over van de vaste mantelzorger. Je schiet te hulp wanneer dat nodig is en je zorgt voor een stukje veiligheid en geborgenheid. Je maakt een praatje en je bent een luisterend oor. Bij het vrijwilligerswerk met ouderen komen onder andere de volgende mantelzorgtaken kijken: (helpen met) wassen en aankleden, boodschappen doen, maaltijden verzorgen, licht huishoudelijk werk, verzorgen van aanwezige huisdieren, toezien op medicatie-inname, enzovoort. Als vrijwilliger voer je géén medische handelingen uit, die laat je over aan gediplomeerde zorgverleners.

Bekijk onze vacatures voor vrijwilligerswerk met ouderen

Sluit jij je aan bij onze poule aan vrijwilligers? Wij verzekeren je dat je al met een klein gebaar een groot verschil maakt. Op onze website vind je vaak ‘open aanvragen’ van mantelzorgers die tijdelijke hulp zoeken. Zijn er op dit moment geen concrete aanvragen? Laat dan toch je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op als we een match zien.

Praktische vragen

Is dit soort vrijwilligerswerk in de ouderenzorg intensief?

Het hangt per situatie en per zorgvrager af hoe intensief de mantelzorgtaken zijn. Onze medewerkers kunnen je daar per situatie meer over vertellen.

Met welke ziektebeelden kan ik te maken krijgen?

Als mantelzorg vrijwilliger in de ouderenzorg kun je te maken krijgen met allerlei ziektebeelden. Zo kun je vrijwilliger worden voor iemand met dementie, een beperking, een psychiatrische aandoening of een chronische ziekte. Jij bepaalt zelf wat je wel of niet kan en wil doen en wanneer.

Krijg ik een financiële vergoeding?

Als mantelzorg vrijwilliger in de ouderenzorg krijg je een dagelijkse vergoeding van € 55,00. Je bent niet in dienst van Handen in Huis, aangezien het gaat om vrijwilligerswerk. De reiskosten die vergoed worden zijn op basis van een kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer of 2e klas reizen in het openbaar vervoer.

Vrijwilliger in de ouderenzorg worden via Handen in Huis?

Heb je vragen over ouderenzorg vrijwilligerswerk via Handen in Huis? Stuur ons gerust een e-mail of bel ons voor meer informatie. We vertellen je graag meer.

Vragen

Neem contact op

Wij beantwoorden je vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden graag.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl