> Vervangende mantelzorg

Welkom bij Handen in Huis: de plek waar je vervangende mantelzorg kunt aanvragen én waar je je kunt aanmelden als vrijwilliger. Ben je mantelzorger en wil je er even tussenuit? Of heb je hulp nodig bij dagelijkse mantelzorgactiviteiten? Dan kun je mantelzorgvervanging aanvragen. Wil jij een mantelzorger ontlasten of ondersteunen? Meld je dan aan als vrijwilliger.

Wat is vervangende mantelzorg?

Vervangende mantelzorg (ofwel respijtzorg) houdt in dat je mantelzorg tijdelijk overdraagt of overneemt. Daardoor kun jij als mantelzorger op vakantie, je rust pakken of tijd besteden aan familie, vrienden, werk of studie. Ook als je een geplande operatie moet ondergaan, biedt vervangende mantelzorg een goede oplossing. Bij Handen in Huis kun je mantelzorgvervanging aanvragen. Er wordt een vrijwilliger aan jou gekoppeld die je mantelzorgtaken tijdelijk overneemt.

Tijdelijk vervangende mantelzorg nodig?

Als mantelzorger heb je een mooie, maar soms ook zware taak. Het zorgen voor je partner, familielid of vriend doe je vanuit je hart. Maar ook jij hebt af en toe behoefte aan rust, vrije dagen, vakantie. Gewoon even tijd voor jezelf. Heb je daarom iemand nodig die jou als mantelzorger tijdelijk vervangt? Bijvoorbeeld voor minimaal 3 aaneengesloten dagen en 2 nachten? Dan koppelt Handen in Huis je aan een geschikte vrijwilliger. Deze mantelzorger vervanger is met de grootste zorgvuldigheid geselecteerd en komt uitgebreid kennismaken. Klikt het? Dan biedt de vrijwilliger in de afgesproken periode (aanvullende) mantelzorg. Fijn, want dan kun jij als mantelzorger weer even helemaal opladen.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Vrijwilliger worden?

Als vrijwillig mantelzorg vervanger kun je veel betekenen. Heel veel. Je biedt niet alleen dagelijkse zorg, maar je raakt enorm betrokken bij iemands leven. Als tijdelijke vervanging van de mantelzorger draai je direct mee in de routines en gewoontes van de hulpvrager. Maar bovendien maken jullie er samen een leuke tijd van. Voor de hulpvrager voelt deze periode ook een klein beetje als vakantie. Ga samen lekker op pad: wandelen, een dagje weg, muziek luisteren, een hapje eten, ga zo maar door. Kortom: mantelzorg vervanger zijn is een heel bijzondere ervaring. Iets voor jou?

Mantelzorgvervanging aanvragen?

Bij Handen in Huis kun je eenvoudig vervangende mantelzorg aanvragen. Draag je bijvoorbeeld zorg voor iemand met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking? Of voor iemand met een chronische ziekte, een psychiatrische aandoening of een vorm van dementie? Dan kun je mantelzorg vervanging aanvragen. Wel goed om te weten: de tijdelijke mantelzorg vervanger neemt alleen de taken van de vaste mantelzorger over. Professionele (thuis)zorg van buitenaf moet tijdens de vervanging door blijven gaan. Wil jij (aanvullende) mantelzorg aanvragen voor een bepaalde periode? Bij Handen in Huis zit je goed.

Praktische vragen

Voor wie is mantelzorgvervanging bedoeld?

Tijdelijke mantelzorgvervanging is bedoeld voor mantelzorgers die langdurig zorgen voor een naaste. Heb je als mantelzorger behoefte aan tijd voor jezelf of ga je op vakantie? Dan kun je vervangende mantelzorg aanvragen.

Wat zijn de kosten van vervangende mantelzorg?

De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden de vervangende mantelzorg vanuit een aanvullend pakket. Het is ook uit je persoonsgebonden budget (pgb) te betalen en ook als particulier kun je vervangende mantelzorg aanvragen. Het tarief (in 2022) is 157,50 euro per 24 uur. Lees meer over mantelzorg-vergoedingen.

Is er een wachtlijst?

Nee, wij werken niet met een wachtlijst. Als je je als mantelzorger voor het eerst aanmeldt, ontvang je binnen 6 tot 8 weken de gevraagde hulp. Heb je al eerder vervangende mantelzorg ontvangen van een vrijwilliger en was er een wederzijdse klik? Dan kan dit proces veel sneller verlopen.

Kennismaken?

Wil je vervangende mantelzorg aanvragen of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Laten we gewoon eens kennismaken. Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag aankaarten of je aanmelden als vrijwilliger. Je bent meer dan welkom!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl