> Respijtzorg voor ouderen aanvragen

Je kunt via Handen in Huis respijtzorg voor ouderen aanvragen. Respijtzorg is vervangende zorg die jou als mantelzorger tijdelijk ontlast. Op die manier kun je even vrijaf nemen van je dagelijkse mantelzorgtaken. Even tijd om op te laden. Er zijn veel verschillende vormen van respijtzorg voor ouderen. Bij Handen in Huis werken we met vrijwilligers. Je wordt gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger die jouw mantelzorgtaken tijdelijk overneemt, voor een aantal aansluitende dagen en nachten. Klinkt dat interessant? Lees meer over de mogelijkheden.

Voordelen van respijtzorg voor ouderen

Respijtzorg houdt in dat je meerdere dagen je mantelzorgtaken overdraagt aan iemand anders. Maar waarom zou je respijtzorg voor ouderen inschakelen? De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Tijdelijke ontlasting voor mantelzorgers
    Mantelzorgers zijn helden. Ze staan vaak dag en nacht klaar voor hun naaste(n). Maar ook mantelzorgers hebben recht op rust en tijd voor zichzelf. Om hen een tijdelijke adempauze te geven, kun je respijtzorg aanvragen. Op die manier voorkom je overbelasting bij de mantelzorger.
  • Verbeterde levenskwaliteit voor de oudere
    Ook voor de zorgbehoevende oudere heeft respijtzorg veel voordelen. Zo komt de oudere in contact met andere mensen dankzij respijtzorg. Deze nieuwe impulsen en sociale contacten zijn goed voor het brein en de stemming. Ook gaat deze vervangende zorg vaak gepaard met het deelnemen aan vernieuwende activiteiten. Bovendien kan de oudere – dankzij respijtzorg – zelfstandig thuis blijven wonen, in de vertrouwde omgeving.
Een tekst waarop staat "Niet één, maar een paar dagen ontspanning"

De verschillende vormen van respijtzorg voor ouderen

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg voor ouderen. Denk aan een tijdelijke dagopvang, kortdurend verblijf, hospicezorg of vrijwillige respijtzorg. Bij Handen in Huis richten we ons enkel op vrijwillige respijtzorg: een waardevolle vorm van ondersteuning waarbij vrijwilligers jouw mantelzorgtaken tijdelijk overnemen. We plannen een intakegesprek waarin we alle wensen en bijzonderheden bespreken. Daarna gaan we op zoek naar een geschikte mantelzorgvrijwilliger en zorgen we voor een kennismakingsgesprek. Klikt het tussen jullie? Dan kan de mantelzorgvervanging plaatsvinden in de afgesproken periode. Wij van Handen in Huis regelen de administratieve zaken. Goed om te weten: de medische zorg blijft te allen tijde in handen van de professionals en wordt niet door de vrijwilliger overgenomen. Met andere woorden: respijtzorg is géén vervanger van de reguliere zorg.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Twee mensen die elkaar een boks geven met daarbij de tekst "het is meer dan zorgen"

Hoe kan ik respijtzorg voor ouderen regelen?

Wil je gebruikmaken van respijtzorg voor ouderen? Dat is heel gemakkelijk. Vul allereerst het aanmeldformulier in met gegevens van zowel de mantelzorger als de zorgvrager. Daarna nemen wij zo snel mogelijk telefonisch contact op om de benodigde zorg door te spreken. Op die manier kunnen we onderzoeken of de zorg door een vrijwilliger in te vullen is. Is het antwoord daarop ‘ja’? Dan komen we graag bij je thuis langs voor een intakegesprek. Vervolgens koppelen we je aan een geschikte vrijwilliger. Is er een match? Dan kan de respijtzorg voor ouderen plaatsvinden in de afgesproken periode. Goed om te weten: Handen in Huis verzorgt de administratieve afhandeling en staat klaar wanneer er vragen of problemen zijn. Meer weten? Lees hoe mantelzorgvervanging werkt in de praktijk.

Praktische vragen

Wie komen er in aanmerking voor respijtzorg?

Bij Handen in Huis komen in principe alle ouderen in aanmerking voor respijtzorg. Wij sluiten op voorhand geen enkele beperking en geen ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte. Ook bieden wij respijtzorg voor mensen met dementie, autisme of NAH.

Wordt respijtzorg voor ouderen vergoed?

Of de respijtzorg wordt vergoed, is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Raadpleeg daarom de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te kijken of respijtzorg wordt vergoed. Lees meer over de vergoeding van respijtzorg door zorgverzekeraars. De mantelzorgvervanging kan ook vanuit een PGB of particuliere middelen betaald worden.

Welke taken vallen zoal onder respijtzorg?

Een vrijwilliger neemt dagelijkse zorgtaken van je over. Denk aan: persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en gezelschap bieden. Professionele (medische) zorg die geregeld is, gaat gewoon door en wordt niet door de vrijwilliger overgenomen.

Zelf respijtzorg verlenen? Word vrijwilliger!

Wil je zelf graag respijtzorg voor ouderen verlenen? Schrijf je dan in als vrijwilliger bij Handen in Huis. Als vrijwilliger hoef je geen ervaring te hebben in de zorg. Wel moet je minstens 18 jaar oud zijn, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben en interesse hebben in verzorging en verpleging. Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers

In contact komen?

Wil je respijtzorg voor je naaste aanvragen? Of vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl