> Respijtzorg: de betekenis

Wat betekent respijtzorg? Respijtzorg is kortstondige mantelzorgvervanging. De officiële definitie van respijtzorg is: de tijdelijke overname van zorg om de mantelzorger te ontlasten, zodat diegene de zorg op lange termijn beter kan volhouden. Kortom: dankzij respijtzorg krijgt de mantelzorger even een adempauze. Om weer tot rust te komen, op vakantie te gaan of gewoon even tijd voor zichzelf te nemen. Via Handen in Huis kun je respijtzorg aanvragen óf je aanmelden als vrijwilliger. Meer weten? Lees snel verder en krijg antwoord op je vragen.

Wat is respijtzorg?

Wanneer een mantelzorger even op adem wil komen, kan hij of zij respijtzorg inschakelen. Maar wat is respijtzorg precies? Respijtzorg is tijdelijke mantelzorgvervanging, waarbij de vaste mantelzorger voor een korte periode ontlast wordt. De dagelijkse mantelzorgtaken worden tijdelijk overgenomen. Denk aan taken die te maken hebben met persoonlijke verzorging, het huishouden of gewoonweg het bieden van gezelschap. Het ultieme doel van respijtzorg is dat de mantelzorger even vrijaf kan nemen, tijd voor zichzelf kan nemen en wellicht op vakantie kan gaan.  

Via Handen in Huis kun je respijtzorg aanvragen. Wij werken met vrijwilligers die jouw mantelzorgtaken met alle liefde en aandacht tijdelijk van je overnemen. Gedurende 3 aaneengesloten dagen (inclusief 2 nachten) of langer.

Wat valt er onder respijtzorg?

Onder respijtzorg vallen dagelijkse taken, zoals helpen bij aankleden of het oppakken van huishoudelijke klusjes. Denk aan: boodschappen halen, de was doen of koken. En wat misschien wel nog waardevoller is: de respijtzorgverlener biedt een luisterend oor. Het sociale aspect is een evenzo belangrijk aspect dat valt onder respijtzorg. Oprechte aandacht, nieuwe sociale contacten en gezellige activiteiten: daar fleurt een zorgvrager vaak erg van op. Maar, let op: respijtzorg is géén formele zorg. Er zijn namelijk ook taken die níét onder respijtzorg vallen. Zo blijft de professionele (medische) zorg gewoon doorgaan; die wordt niet overgenomen door de respijtzorgverlener.

Meld je aan!

Handen in huis vrijwilliger…

Hoe regel je respijtzorg?

Het regelen van respijtzorg via Handen in Huis is heel eenvoudig. Je kunt via deze pagina mantelzorgvervanging aanvragen. Laat de gegevens achter van de mantelzorger en die van de hulpvrager. Vervolgens nemen wij telefonisch contact op om de benodigde zorg door te nemen. Op basis van dat gesprek bepalen we of de mantelzorgvervanging door een van onze vrijwilligers is op te vangen. Is het antwoord daarop ‘ja’? Dan komen we graag bij je thuis langs voor een intakegesprek. Na dat gesprek gaan we op zoek naar een passende vrijwilliger. Voel je de klik met die persoon? Dan kan de respijtzorg plaatsvinden in de afgesproken periode.

Hoe kom je in aanmerking voor respijtzorg?

Je komt al snel in aanmerking voor respijtzorg. Bij Handen in Huis is namelijk bijna iedereen welkom; we sluiten op voorhand geen beperkingen en ziektebeelden uit. Zo richten wij ons op zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, zintuiglijke beperking, meervoudige beperking, chronische ziekte, psychiatrische aandoening of een vorm van dementie. Ook zijn er wat uitzonderingen. Zo richten wij ons niet op kinderen jonger dan 6 jaar, mensen die terminaal zijn, mensen die agressief gedrag of wegloopgedrag vertonen of mensen die suïcidaal zijn.

Praktische vragen

Wie betaalt de respijtzorg?

Respijtzorg kan in sommige gevallen vergoed worden door je zorgverzekering, mits je aanvullend verzekerd bent. Het ligt er ook aan welke verzekering je hebt. Lees meer over respijtvergoedingen op deze pagina over mantelzorgvervanging & zorgverzekeringen.

Hoe lang duurt respijtzorg?

Via Handen in Huis heb je recht op minimaal 3 aaneengesloten dagen (en 2 nachten) respijtzorg. Wil je voor een langere periode respijtzorg aanvragen? Dat kan natuurlijk ook. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Kan ik vrijwilliger worden?

Als vrijwilliger is een achtergrond in de zorg niet noodzakelijk. Wel stellen we een aantal voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een VOG en affiniteit hebben met verzorging en verpleging. Lees alle voorwaarden voor vrijwilligers >

In contact komen?

Wil je respijtzorg aanvragen? Of wil je vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent van harte welkom! Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. We leren je graag kennen!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl