In sommige gevallen wordt respijtzorg vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat kan alleen als de zorgvrager reeds een Wmo-indicatie heeft. In dat geval wordt de respijtzorg (ofwel: vervangende mantelzorg) vergoed vanuit de gemeente. Vervolgens kun je je oriënteren op organisaties die respijtzorg bieden, waaronder Handen in Huis. Ben je benieuwd hoe dat proces in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.
Respijtzorg = vervangende mantelzorg
Voordat we dieper ingaan op respijtzorg via de Wmo, leggen we graag uit wat deze zorgvorm precies inhoudt. Respijtzorg verwijst naar tijdelijk vervangende mantelzorg. Dankzij die vervangende zorg kan de vaste mantelzorger even vrijaf nemen. Want ook voor mantelzorgers is het belangrijk om af en toe tijd voor zichzelf te hebben. Om op adem te komen, op vakantie te gaan of andere verplichtingen na te komen. Kortom: dankzij respijtzorg worden mantelzorgers ontlast voor een bepaalde periode.
Kom ik in aanmerking voor respijtzorg via Wmo?
Om in aanmerking te komen voor respijtzorg via de Wmo dien je een passende indicatie te hebben. Die indicatie kun je aanvragen bij het Wmo-loket van jouw gemeente. Hoe? Plan een afspraak bij de gemeente, telefonisch of via de gemeentewebsite. Vervolgens vindt er een gesprek plaats met een medewerker van de gemeente. Tijdens dat gesprek kijken jullie naar de situatie van de mantelzorger én de zorgvrager. Op basis hiervan bepaalt de gemeente of je recht hebt op respijtzorg. Heb je de wens om 24-uurs mantelzorgvervanging te ontvangen? Geef dat dan nadrukkelijk aan bij je gemeente. Dan is de kans groter dat je bij Handen in Huis terecht kan. Wij bieden namelijk 24-uurs mantelzorgvervanging voor minimaal 3 aaneengesloten dagen en 2 nachten. De dagelijkse mantelzorgtaken worden dan overgenomen door een betrokken vrijwilliger. Die vrijwilliger neemt taken over zoals (licht) huishoudelijk werk, administratieve zaken, de boodschappen en/of persoonlijke verzorging. De vrijwilliger is er ook om gezelschap te bieden en leuke uitstapjes te maken.
Hoe werkt de vergoeding van respijtzorg via Wmo?
Krijgt de zorgvrager ondersteuning vanuit de Wmo? Dan wordt de respijtzorg (voor het grootste deel) vergoed door de gemeente. Soms wordt er om een eigen bijdrage gevraagd, afhankelijk van je inkomen. Hoe groot deze bijdrage is, wordt vastgesteld door het CAK (Centraal Administratiekantoor). In sommige gevallen kan respijtzorg ook gratis zijn.
Andere financieringsvormen van respijtzorg
Kom je niet in aanmerking voor respijtzorg via de Wmo? Gelukkig zijn er nog een aantal andere financieringsvormen mogelijk:
- Zorgverzekeringswet (Zvw) | Respijtzorg kan ook gefinancierd worden vanuit de zorgverzekering, mits je een aanvullende verzekering hebt. Respijtzorg behoort namelijk niet tot het basispakket. Benieuwd hoe het zit? Bekijk dan de polissen van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Lees meer over mantelzorgvergoeding vanuit je zorgverzekering >
- Wet langdurige zorg (Wlz) | Als de zorgvrager een Wlz-indicatie heeft, kan respijtzorg worden gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor verdere informatie raden we aan om contact op te nemen met de huidige zorgaanbieder of het zorgkantoor.
- Wet langdurige zorg (Wlz) | Heeft de zorgvrager een Wlz-indicatie? Dan kan de respijtzorg gefinancierd worden vanuit de Wlz. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de huidige zorgaanbieder of het zorgkantoor.
- Persoonsgebonden budget (pgb) | Heeft de zorgvrager op dit moment een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kan de respijtzorg misschien ook vanuit dat budget vergoed worden. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar het zorgkantoor.
- Vanuit de eigen bijdrage | Kom je niet in aanmerking voor respijtzorg vanuit de Wmo, Zvw, Wlz of pgb? Dan kun je respijtzorg natuurlijk ook vanuit eigen middelen bekostigen.
Praktische vragen
Hoe werkt respijtzorg via Handen in Huis
Via onze website kun je eenvoudig respijtzorg aanvragen. Kom je volgens jouw gemeente in aanmerking voor 24-uurs mantelzorgvervanging? Dan proberen wij een geschikte mantelzorgvervanger te vinden voor minimaal 3 aaneensluitende dagen en 2 nachten.
Wie neemt de mantelzorg dan over?
Een toegewijde vrijwilliger neemt de dagelijkse mantelzorgtaken over. Denk aan licht huishoudelijk werk, administratieve taken, de boodschappen en persoonlijke verzorging. Daarnaast staat de vrijwilliger klaar om gezelschap te bieden en leuke uitstapjes te maken.
Hoe vraag ik respijtzorg aan?
Je kunt je eenvoudig aanmelden voor respijtzorg via dit formulier. In dat formulier vul je gegevens in over de zorgvrager én mantelzorger. Vervolgens nemen we contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer weten over respijtzorg via de Wmo?
Wil je meer weten over respijtzorg via de Wmo? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij kijken graag mee naar jouw specifieke situatie.
Vragen?
Neem contact op
Wij helpen je graag met vragen over financiering van respijtzorg.
Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl