> Financiering van respijtzorg: de mogelijkheden

Respijtzorg kan op verschillende manieren worden gefinancierd, afhankelijk van je situatie. In sommige gevallen ontvang je een vergoeding vanuit de overheid: vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het kan ook voorkomen dat respijtzorg wordt vergoed vanuit je zorgverzekering. Daarnaast kun je respijtzorg ook betalen vanuit je persoonsgebonden budget (pgb) of door middel van een eigen bijdrage. Wat houden die verschillende vormen van respijtzorg financiering in? Dat lees je op deze pagina. Heb je vragen? Of wil je respijtzorg inschakelen via Handen in Huis? Neem dan gerust contact op, kijken we mee naar jouw specifieke situatie.

Waarom respijtzorg aanvragen?

Mantelzorgers moeten vaak veel ballen hooghouden. Soms zorgen zij wel 24 uur per dag voor hun naaste. En dat náást hun eigen sociale leven, carrière en hobby’s. Het regelmatig ontlasten van de mantelzorger is daarom enorm belangrijk. Dat kan met behulp van respijtzorg, ofwel: tijdelijke mantelzorgvervanging. Daarmee worden de taken van de vaste mantelzorger gedurende een aantal dagen én nachten overgenomen. Op die manier kan de mantelzorger opladen en bijvoorbeeld op vakantie gaan. Kortom: respijtzorg aanvragen is geen overbodige luxe maar ontzettend belangrijk! 

De vormen van respijtzorg financiering

Er bestaan verschillende vormen van financiering voor respijtzorg. We zetten de meest voorkomende financieringsvormen op een rijtje: 

  • Zorgverzekering | In sommige gevallen wordt respijtzorg vergoed vanuit je zorgverzekering. Maar let op: hiervoor dien je een aanvullende verzekering te hebben. Respijtzorg zit namelijk niet in je basispakket. Benieuwd of je verzekerd bent? Controleer de polissen van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Lees meer over de vergoeding vanuit de zorgverzekering >
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) | Krijgt de zorgvrager ondersteuning vanuit de Wmo? Dan kan hij of zij respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met het gemeentelijke Wmo-loket.
  • Wet langdurige zorg (Wlz) | Heeft de zorgvrager een Wlz-indicatie? Dan kan de respijtzorg gefinancierd worden vanuit de Wlz. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de huidige zorgaanbieder of het zorgkantoor.
  • Persoonsgebonden budget (pgb) | Ontvangt de zorgvrager op dit moment al een pgb? Dan kan de respijtzorg wellicht vanuit datzelfde potje vergoed worden. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar het zorgkantoor.  
  • Vanuit de eigen bijdrage | Kom je niet in aanmerking voor bovenstaande financieringsvormen? Dan kun je respijtzorg natuurlijk ook vanuit eigen middelen betalen.

Moet ik (gedeeltelijk) meebetalen aan respijtzorg?

Ja, het kan voorkomen dat je een deel van de respijtzorg zelf moet betalen. Hoe zit dat precies? Wanneer het toegewezen budget vanuit de zorgverzekeraar volledig is verbruikt en de mantelzorger nog steeds behoefte heeft aan extra dagen vrijaf, zullen de extra kosten uit eigen zak moeten worden betaald. Als je een persoonsgebonden budget ontvangt vanuit de Wlz, kun je mogelijk deze extra uren betalen vanuit het pgb-budget.

Praktische vragen

Hoe gaat respijtzorg via Handen in Huis in zijn werk?

Je kunt via Handen in Huis tijdelijke mantelzorgvervanging (respijtzorg) aanvragen. Dat betekent dat je als mantelzorger tijdelijk wordt ontlast. Je ontvangt respijtzorg voor minimaal 3 aaneensluitende dagen en 2 nachten.

Wie neemt de mantelzorgtaken over?

Een betrokken vrijwilliger neemt je dagelijkse mantelzorgtaken over. Denk bijvoorbeeld aan (lichte) huishoudelijke hulp, administratieve zaken, boodschappen doen en persoonlijke verzorging. De vrijwilliger is er ook om gezelschap te bieden en leuke uitstapjes te maken.

Hoe vraag ik respijtzorg aan?

Je kunt je eenvoudig aanmelden voor respijtzorg via dit formulier. In dat formulier vul je informatie in over de zorgvrager én mantelzorger. Vervolgens nemen we contact met je op om de respijtzorg in gang te zetten.

Meer weten over de financiering van respijtzorg?

Wil je meer weten over respijtzorg en de verschillende financieringsmogelijkheden? Twijfel niet en neem contact met ons op. Wij kijken graag mee naar jouw specifieke situatie en staan klaar met advies

Vragen?

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl