< Alle verhalen
Elli Bodewes
“Het verrijkt
mijn leven”

Elli Bodewes

“Als iemand in je eigen omgeving hulp nodig heeft, doe je het ook. Dus wees niet bang en word vrijwilliger bij Handen in Huis.”

Opleiding: Sociale Academie
Vrijwilliger Handen in Huis: sinds 14 jaar

Kan je eens iets vertellen over jezelf?

Na de Sociale Academie ben ik bij de Kinderbescherming gaan werken, daarna ben ik de zwakzinnigenzorg ingegaan. Ik werd hoofd van een dagverblijf voor ouderen en later werd ik hoofd van een buurthuis in Heemskerk. Helaas eindigde mijn carrière daar veel te vroeg: ik kreeg een auto-ongeluk en werd voor 100% afgekeurd. Ik was te jong, nog geen 50, om thuis te gaan zitten. Door aan mijn herstel te werken was ik er na een jaar of zeven weer psychisch en lichamelijk bovenop.

‘WAT EEN
BUITENGEWOON
MENS!’

Hoe ben je met Handen in Huis in contact gekomen?

De partner van een huisvriendin had MS. Hij wilde graag dat zijn vrouw en kinderen op vakantie gingen en vroeg mij om bij hem in huis te komen. Dat was mijn eerste kennismaking met Handen in Huis, toen nog Stichting Mantelzorgvervanging Nederland. Ondanks dat hij is overleden heb ik nog steeds twee mensen in mijn leven via Handen in Huis, voor wie ik een paar weken per jaar zorg.

Hoe word je gekoppeld?

Door mijn opleiding en carrière heb ik veel ervaring met mensen met een verstandelijke beperking. Mijn cliënten zijn dus meestal mensen met een verstandelijke beperking of soms iemand met een psychische stoornis. Ik beperk me tot twee mensen waar ik voor zorg. De eerste kennismaking is belangrijk. Hier leer je elkaar kennen en ontdek je of je een klik hebt. Is die er, dan maak je een eerste afspraak om vervangende mantelzorg te geven. Soms is dit eerst een weekend, zodat de mantelzorgers kunnen wennen. Gaat dit goed, dan wordt het meer. Inmiddels komt het voor dat we bij een cliënt de mantelzorger drie weken achter elkaar vervangen. Dat gaat perfect!

Vertel eens over het werken voor Handen in Huis. Je drukt op de deurbel en dan…

Dan begint het al meteen, de eerste kennismaking. Ik begin altijd met ditjes en datjes en vertel ook over mijzelf. Wie ben ik, wat zijn mijn hobby’s, hoe leef ik. Het gaat echt om het fingerspitzengevoel. Belangrijk is de klik met de cliënt. De klik met de mantelzorger is ook belangrijk, maar die gaat op vakantie. Is het van beide kanten raak, dan spreken we een eerste vakantie af.

Het werk
Ik ben vervanger van de mantelzorger. De zorgtaken zijn allemaal geregeld. Verpleegkundige handelingen verricht ik dus niet, maar alle leuke dingen doe ik wel. Een mooie titel zou zijn: veredelde gezelschapsdame. Het kan zo zijn dat de cliënt doordeweeks naar de dagopvang gaat. Dan ondernemen we in het weekend iets leuks. De kosten hiervoor worden gedragen door de cliënt.

De band
Met de twee mensen waar ik voor zorg heb ik meer dan alleen een vakantie- of mantelzorgband. Bij Saskia kom ik al vijf jaar en bij Tilla vier jaar. Het is niet zo dat ik ze tussendoor ook zie, maar als ik bijvoorbeeld op vakantie ben in Thailand (ik verblijf daar drie maanden per jaar) en ik stuur een nieuwsbrief naar het thuisfront, dan neem ik hen daar ook in mee. Je moet iets van jezelf laten zien, maar ik waak wel over mijn privéleven.

KAN JE EEN PAAR MOOIE MOMENTEN OMSCHRIJVEN?

Tilla, een cliënt op Texel, heeft MS. Toen ze haar eigen rolstoel nog kon bedienen, opperde ik haar naar De Slufter te gaan. Dit is een natuurgebied dat droogvalt als het eb is en onder water staat bij vloed. Daar ging ze, helemaal zelfstandig naar boven en naar beneden. Voor haar was het een prachtig moment. Voor mij ook!

Waar ik ook heen ga, mijn gitaar gaat mee. Dan steken we de openhaard aan en zegt Tilla: ‘Toe, speel nog eens een nummer van de Beatles.’

Saskia heeft het verstand van een kind van negen. Iedere avond voordat ze naar bed gaat, lees ik haar voor. Dan is ze zo blij en geeft ze mij een dikke knuffel.

Het is alweer een tijd geleden dat ik de van oorsprong Duitse Ursula van 101 als cliënt had. Haar vader had een prachtig prentenboek met gedichten gemaakt. Als ik haar daaruit voorlas, ging zij automatisch over van het Nederlands naar het Duits. Van die momenten word ik erg blij!

Hoe vaak, waar en wanneer werk je?

Dit werk doe ik vijf en een halve week per jaar en verdeel ik over twee cliënten. Meestal ben ik een paar keer per jaar een weekend of een week bij een van hen.

Wat doet dit werk met jou?

Het is voor de mantelzorger ontzettend nodig en mij geeft het een enorm goed gevoel.

Welke eigenschappen heb je nodig om dit werk te doen?

Optimisme. Je hebt altijd te maken met mensen met gebreken. Daarom moet jij leuke dingen blijven bedenken, zodat het leven, ondanks dat de eigen mantelzorger weg is, leuk blijft.

Handig. Soms is het noodzakelijk dat je een beetje handig bent. Bijvoorbeeld als iemand in een rolstoel zit. Sterk hoef je overigens niet te zijn. Daar waar fysieke inspanning nodig is, is er iemand anders die dat doet.

Psychisch sterk. Het zorgen voor iemand anders is een belasting. Daarnaast moet je het ook met jezelf uit kunnen houden en het niet erg vinden langere tijd in het huis van een ander te vertoeven.

Daadkrachtig. Ondanks dat de mantelzorger alles vooraf goed heeft geregeld kan het gebeuren dat je zelf ook nog iets moet regelen. Dan moet je het wel aankunnen om dat te coördineren.

Kan je iets vertellen over de begeleiding vanuit Handen in Huis?

Handen in Huis heeft voordat je de mantelzorger gaat vervangen alles voor je geregeld. Je hebt hen dus eigenlijk niet meer nodig.
Een paar keer per jaar wordt er voor ons een oplaaddag georganiseerd. De ene keer is er een discussie en de volgende keer een workshop. Daar ontmoeten alle vrijwilligers uit heel Nederland elkaar.

Wat maakt de vrijwilligers van Handen in Huis buitengewoon?

Met Handen in Huis maak je 24 uur per dag deel uit van iemands leven. Dat maakt het werk echt bijzonder!

< Alle verhalen