Onderzoek Handen in Huis

Sinds het lange bestaan van Handen in Huis, opgericht in 1962, is er altijd vanuit gegaan dat de vervanging van de mantelzorger belangrijk is en dat dit een positief effect heeft op de mantelzorger. Dit jaar hebben we onderzoek gedaan naar het effect van de mantelzorgvervanging door Handen in Huis. Mantelzorgers die een kortere of langere periode door een vrijwilliger vervangen zijn in het afgelopen jaar hebben wij onder andere gevraagd naar het resultaat van de vervanging.

Graag geven we hiervan een samenvatting. Deze mooie resultaten behalen kunnen wij niet alleen. We hebben hier nog veel meer vrijwilligers voor nodig. Word jij vandaag nog vrijwilliger?

Tot slot hebben we gevraagd om in een zin of opmerking aan te geven waarom de mantelzorgvervanging belangrijk is:

“Ik ben graag in een andere omgeving, dit is onmogelijk zonder vervanging. Mijn man functioneert niet in een andere omgeving, bijv. verpleeghuis. Ook al is het tijdelijk.”

“Mentaal & fysiek in balans blijven”

“Af en toe tijd kunnen maken voor anderen (partner, kinderen, kleinkinderen en vrienden)”

“Het is zó fijn om eens vakantie te vieren zonder de hele dag bezig te zijn met zorgen en verzorgen en om eens onbezorgd te kunnen genieten.”

“Ik vind mantelzorg een verkeerd woord. Het is gewoon 7 dagen per week werken. Met een aantal vrije dagen en nachten kun je een beetje bijkomen.”

“Het geeft lucht.”

“Je houdt het als mantelzorger langer vol als je af en toe er even uit kunt om op te laden en om naar uit te kijken, vooral als je zelf nog alles kunt. De hulpvrager kan zo ook langer thuisblijven, ook belangrijk.”