> Mantelzorgers ondersteunen als verpleegkundige?

Als verpleegkundige sta je vaak in nauw contact met mantelzorgers. Jij kent de (thuis)situatie goed en weet wat er speelt. Als verpleegkundige ben jij daarom vaak de aangewezen persoon om overbelasting bij mantelzorgers te signaleren. Wil je mantelzorgers ondersteunen als verpleegkundige? Tip dan Handen in Huis. Dat is een platform waar mantelzorgers ondersteuning kunnen aanvragen. De mantelzorger wordt dan gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger die tijdelijk de mantelzorgtaken overneemt. Op die manier wordt de mantelzorger voor een korte periode (minimaal 3 dagen, inclusief 2 nachten) ontlast. Zo kan de mantelzorger even op adem komen. Wil je mantelzorgers ondersteunen als verpleegkundige? Lees hoe je overbelasting signaleert en hoe je in actie kunt komen.

Overbelasting bij mantelzorgers signaleren

Mantelzorgers hebben een groot zorghart. Een valkuil is echter dat zij de zorg voor zichzelf vergeten. Als verpleegkundige kun jij daarom de mantelzorger laten inzien dat hulp inschakelen geen schande is. Vermoed je overbelasting bij mantelzorgers? Wees dan alert op de volgende signalen bij mantelzorgers:

 • lichamelijke klachten
 • slaapproblemen
 • concentratieproblemen
 • vergeetachtigheid
 • schuldgevoelens
 • lusteloosheid
 • vermoeidheid
 • agressief gedrag

Signaleer je als verpleegkundige (een van) deze klachten? Dan is de kans groot dat de mantelzorger overbelast is of dat overbelasting op de loer ligt. Dat is het moment om tijdelijke mantelzorgondersteuning aan te vragen. Dit kan de mantelzorger zelf doen via Handen in Huis, eventueel met hulp van jou.

Luister en begrijp de behoeften

Probeer zo veel mogelijk een luisterend oor te bieden als verpleegkundige. Het is belangrijk om echt de tijd te nemen om de behoeften van de mantelzorger te begrijpen. Blijf met hem of haar in gesprek en vraag waar de uitdagingen liggen en waar hulp bij nodig is. Dit soort gesprekken kunnen emotioneel worden, maar dat is soms nodig om écht te begrijpen wat er in iemand omgaat. Je kunt uiteraard ook samenwerken met andere zorgverleners om tot een oplossing te komen. Denk aan de huisarts of een maatschappelijk werker.

Help bij het aanvragen van mantelzorgondersteuning

Handen in Huis is een platform dat mantelzorgers koppelt aan vrijwilligers. Die vrijwilligers nemen de mantelzorgtaken tijdelijk over voor minimaal 3 dagen, inclusief 2 nachten. De mantelzorger kan deze tijdelijke mantelzorgondersteuning (ofwel respijtzorg) zelf aanvragen via onze website. Eventueel met hulp van jou als verpleegkundige. Jullie kunnen de aanvraag indienen via onze website. Dit is de informatie die je dient in te vullen:

 • Persoonsgegevens van hulpvrager en mantelzorger
 • Adresgegevens van hulpvrager en mantelzorger
 • Zorgverzekering van hulpvrager en mantelzorger
 • Aanvullende polis van hulpvrager en mantelzorger
 • Gewenste periode voor mantelzorgondersteuning

Na het invullen van het aanvraagformulier nemen wij zo snel mogelijk contact op. Vragen over de aanvraag van mantelzorgondersteuning? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Zelf vrijwilliger worden als verpleegkundige?

Wil je – naast je werk als verpleegkundige – vrijwilliger worden bij Handen in Huis? Je bent meer dan welkom! Als mantelzorg-vrijwilliger neem je dagelijkse taken over van de vaste mantelzorger. Denk aan wassen, aankleden, boodschappen doen, maaltijden verzorgen, licht huishoudelijk werk, toezien op medicatie-inname, enzovoort. Let op: als vrijwilliger mag je zelf géén medische handelingen uitvoeren, ook al kun je dit wel.

Praktische vragen

Wat is mantelzorgondersteuning?

Mantelzorgondersteuning kan ingezet worden om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten. Zo kunnen ze even tot rust komen of op vakantie gaan. Ook bij ziekte of een operatie biedt mantelzorgondersteuning een uitkomst.

Hoe kan ik mantelzorgers ondersteunen als verpleegkundige?

Wees allereerst bewust van de symptomen die horen bij overbelasting bij mantelzorgers. Vang je signalen op? Ga dan het gesprek aan en tip het platform Handen in Huis, waar ze tijdelijke mantelzorgondersteuning kunnen aanvragen.

Wordt hulp voor mantelzorgers vergoed?

Mantelzorgvervanging wordt in veel gevallen vergoed, mits je een aanvullende ziektekostenverzekering hebt. Heb je alleen een basisverzekering, dan worden de kosten niet vergoed. Lees meer over of vervangende mantelzorg wordt vergoed.

Hulp aanvragen voor mantelzorgers?

Wil je als verpleegkundige hulp aanvragen voor een mantelzorger? Of wil je vrijwilliger worden bij Handen in Huis? We maken graag kennis met je. Via onze website kun je eenvoudig je hulpvraag indienen of je aanmelden als vrijwilliger. Graag tot ziens!

Vragen

Neem contact op

Wij helpen je graag met vragen over hulp aanvragen of vrijwilliger worden.

Telefoon: (030) 659 09 70
E-mail: info@handeninhuis.nl