Opleiding: Verzorgende
Vrijwilliger Handen in Huis: sinds bijna 1 jaar
WIL JE IETS OVER JEZELF VERTELLEN?
Toen mijn man overleed, besloot ik weer te gaan werken in de zorg. Ik werkte in verschillende verzorgingshuizen en ook in de thuiszorg. Het moment kwam al snel dat ik de 65 jaar aantikte – tijd om met pensioen te gaan. Een van mijn eerste gedachten was: wat nu? Omdat we zelf ook hulp van Handen in Huis hebben gehad en ik dus wist hoe fijn het is als je onbezorgd op vakantie kunt gaan, besloot ik mezelf aan te melden als vrijwilliger.
BUITENGEWOON
MENS!’
WAAROM BEN JE VRIJWILLIGER GEWORDEN BIJ HANDEN IN HUIS?
In de tijd dat mijn man ziek was, kon ik een paar keer onbezorgd op vakantie gaan, omdat er iemand van Handen in Huis bij ons thuis kwam. Ik wist dus wat voor mooi werk er werd gedaan en hoe belangrijk de vrijwilligers zijn. Ik zag het niet zitten om een dag in de week ergens vast aan de slag te gaan als vrijwilliger. Bij Handen in Huis leg je jezelf niet voor een vaste dag per week vast. Ik besloot me dus aan te melden als vrijwilliger en met succes!
VERTEL EENS, JE DRUKT OP DE DEURBEL EN DAN …
Ik ging een weekend een mantelzorger vervangen en ondanks dat je weet dat je het kunt, voelde ik bij het drukken op de bel toch een moment van ‘oeps!’. Tegelijkertijd dacht ik: ‘Het is maar voor een weekend, valt het tegen, dan kom ik niet meer terug.’ In de praktijk is het nog nooit tegengevallen.
HOE ZIET EEN DAG ALS VRIJWILLIGER ERUIT?
Als vrijwilliger ben je de hele dag aan het zorgen. Je zorgt voor het ontbijt, de koffie en thee, de was, het eten, de medicijnen en houdt de tijd in de gaten voor als iemand naar de dagopvang moet.
Wij verzorgen overigens niet de medicijnen, die liggen al klaar in een pillendoos of er wordt gebruik gemaakt van het Baxtersysteem, een systeem van de apotheek. Ik ben weleens bij iemand geweest die zes keer per dag medicijnen moest hebben. Ik heb toen het advies opgevolgd om een wekker op mijn telefoon te zetten. Dat was een superadvies, zo kon ik geen pil meer missen. Verder doen we de dingen die de hulpvrager anders ook zou doen. Natuurlijk vieren we ook een beetje vakantie en gaan we bijvoorbeeld een keertje uit eten. Ik ben er echt om te zorgen. Een mooie bijkomstigheid voor de hulpvrager en mantelzorger is dat ik van netjes hou. Als ik kom is het netjes, als ik naar huis ga ook.
KAN JE EEN PAAR MOOIE MOMENTEN OMSCHRIJVEN?
Wat mij bijstaat als een prachtig moment is dat ik met een hulpvrager uit eten ging. Ze had zelf het restaurant uitgezocht en bestelde allerlei lekkere dingen. We hebben er uren gezeten en gepraat over de kinderen, kleinkinderen en vakanties. Vooraf denk je misschien: waar moeten we het zo lang over hebben? Maar het gaat echt vanzelf!
HOU JE CONTACT MET DE MENSEN BIJ WIE JE BENT GEWEEST?
Nee, daar hou ik geen contact mee. Het is ook niet de bedoeling dat wij zelf gaan bellen om te vragen of ze binnenkort weer mantelzorgvervanging nodig hebben. Ze vragen overigens wel uit zichzelf of ik nog eens langskom, maar voor mij is het echt voor een bepaalde periode en daarna sluit ik het af.
WAT DOEN DEZE ERVARINGEN MET JOU?
De week dat ik een mantelzorger mag vervangen, ben ik enorm blij. Ik probeer natuurlijk alles zo goed mogelijk te laten verlopen en als de mantelzorger dan thuiskomt en ik zie een glimlach – ook bij de hulpvrager – dan weet ik dat het goed was en ga ik met een blij gevoel naar huis.
WAT MAAKT HET ZO ZINVOL?
Een glimlach op het gezicht van beide partners aan het eind van de week. Dan denk ik: ja daar doe ik het voor!
WELKE EIGENSCHAPPEN HEB JE NODIG OM DIT TE DOEN?
Het verzorgen moet je toch wel een beetje in het bloed zitten. En heel belangrijk: je moet je kunnen aanpassen. Ik ben bijvoorbeeld gewend om om 22:00 naar bed te gaan. Vertelt iemand mij dat hij pas om 01.00 uur naar bed gaat, dan roep ik toch echt even ‘oeps’. Meestal is er wel een mouw aan te passen. Aanpassen kan ook betekenen dat je misschien het liefst werkt bij iemand met een chronische ziekte, maar gevraagd wordt bij iemand met Alzheimer. Dat heb ik bijvoorbeeld gehad. Ik besloot toch te gaan, paste mij aan en toen bleek het toch wel erg leuk te zijn!
KAN JE IETS VERTELLEN OVER DE BEGELEIDING VANUIT HANDEN IN HUIS?
De begeleiding is goed en laagdrempelig. Nadat ik een eerste ervaring had, werd ik op kantoor uitgenodigd om samen met vijf andere nieuwe vrijwilligers nader kennis te maken en met elkaar over het werk te praten. We hebben onze ervaringen en ideeën uitgewisseld. Dat was heel fijn.
Een keer per jaar is er een Oplaaddag. Daar ben ik een keer heen geweest en de vijf andere nieuwe vrijwilligers waren er ook. Ik voelde me meteen thuis.
WAT MAAKT DE VRIJWILLIGERS VAN HANDEN IN HUIS BUITENGEWOON?
Dat de partner toch wel lekker een week op vakantie kan en er op kan rekenen dat jij 24 uur per dag de zorg op je neemt. Zoiets kun je nooit met de thuiszorg behapstukken. Er blijven dan altijd gaten over. Natuurlijk kun je je partner ook tijdelijk naar een verpleeghuis brengen, maar daarvan kunnen mensen echt van slag raken.
RAAD JE ANDEREN AAN VRWIJWILLIGER TE WORDEN?
O ja, zeker. Het zo mooi om dit te mogen doen.
IS DIT GESCHIKT VOOR IEDEREEN?
Jazeker. Als je je aan kunt passen, dan is het voor iedereen geschikt.
WAT ZOU JE TEGEN EEN VRIJWILLIGER IN SPE WILLEN ZEGGEN?
Gewoon doen, probeer het uit!