Hersenbloeding
In 2010 pensioneerde ik na 37 jaar als docent biologie te hebben gewerkt in Amsterdam. Coen, mijn partner, verkocht in dezelfde periode zijn winkel en zo waren we samen gepensioneerd. Regelmatig genoten we van een vakantie. Drie jaar later, toen ik 65 jaar was en Coen 73 kreeg Coen een hersenbloeding. Na een lang verblijf in een revalidatiecentrum kwam hij linkszijdig verlamd thuis. Het lopen ging moeizaam en helaas kreeg hij na drie maanden een inzinking waardoor het lopen nog moeilijker ging. De linkerarm functioneerde helemaal niet meer. Ook bleek Coen de ziekte van Parkinson te hebben. De situatie met Coen verslechterde langzaam. Hij had hoe langer hoe meer zorg nodig. De laatste jaren kwam er vier per week thuiszorg om Coen te begeleiden met opstaan en douchen, de rest van de verzorging deed ik.
Intake
In het verleden ging Coen soms naar een zorghotel, dan had ik tijd om er even tussenuit te gaan. Via het contact daarover met de zorgverzekering zijn we bij Handen in Huis terechtgekomen. Het eerste contact met hen was prettig. Nadat ik onze situatie had uitgelegd werd er meteen een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek werd er ook gekeken naar de voorzieningen in huis, zoals een eigen slaapplaats voor de vrijwilliger. Niet veel later hebben we voor het eerst gebruikgemaakt van Handen in Huis. Onze eerste ervaring was met een jongeman. Hij kwam voor een kennismakingsgesprek en dat verliep heel prettig. Hij is tijdens mijn vakantie een week bij ons in huis geweest. Coen heeft het geweldig met hem naar zijn zin gehad. Een volgende keer kwam een erg aardige mevrouw, met haar klikte het zo goed dat ze hier inmiddels al een aantal keren is geweest.
De weg vinden in huis
Ik heb bedacht een ABC boek te maken. Een soort log met alle mogelijke dingen die de vervangende mantelzorger zou kunnen tegenkomen. Van de A van Adressen, Afspraken en Apotheek tot en met de Z van Ziggo en Zorgpas. Het is fijn als er iemand komt die eerder is geweest, dat maakt de voorbereiding simpeler.
Voor de tijd dat ik weg ben laat ik zakgeld achter. Het is aan onszelf hoe groot we het budget maken. In ieder geval zorg ik ervoor dat er voldoende geld is om uit te eten te gaan of eten te bestellen. Het is aan mijn vervanger om te kiezen: zelf koken, uit eten of eten bestellen.
Administratief
De administratie gaat eenvoudig. Zodra we de periode van zorg vast hebben gesteld, krijgen we een kostenopgave van Handen in Huis. Na mijn vakantie krijg ik de nota voor het gedeelte dat wij moeten betalen en de tegemoetkoming met de verzekeraar wordt geregeld door Handen in Huis. Heel simpel dus.
Weer even normaal
Voor mij betekent Handen in Huis heel erg veel. Allereerst dat je tijdens je vakantie weer een beetje als vanouds aan het leven meedoet. Dat geeft energie en laat me voelen hoe mijn leven was voordat ik mantelzorger werd. Mantelzorger zijn geeft een enorme druk. Door de vervanging kan je daar even weg van zijn en dat is toch wel echt heel erg heerlijk.
Mijn partner weet dat de mantelzorg zwaar is voor mij is en gunt mij de vakantie. De vrijwilliger van Handen in Huis geeft hem een leuke afwisseling van de dagelijkse routine. En deze situatie is honderd keer beter dan een zorghotel, want hier heeft hij zijn vertrouwde omgeving.
Alles achter je laten
Tegen mantelzorgers die nog twijfelen zou ik zeggen: onmiddellijk doen, het is zo goed geregeld. De vervangende mantelzorgers doen het heel erg goed. Als mantelzorger moet je je zo goed mogelijk voorbereiden, en dan je koffer pakken en proberen even alles achter je te laten. Je krijgt er een enorme hoeveelheid energie voor terug.
Het is ongelooflijk nuttig werk! Van alle instanties die mij hebben geholpen is Handen in Huis de instantie die mij het meeste lucht heeft gegeven.
< Alle verhalen