EenVandaag in gesprek met Meta BurgerEven opladen na dag en nacht zorgen: Dankzij vrijwilligers als Meta kunnen mantelzorgers op vakantie.

Stel, je bent al jaren dag en nacht mantelzorger voor je hulpbehoevende partner en je wil er graag even tussenuit. Even opladen. Aan wie durf je de zorg dan over te dragen? Vrijwilligers als Meta staan klaar voor dit soort huishoudens.

“Het is voor haar vakantie, maar zeker ook voor hem, zeg ik altijd.” Meta Burger (63) werkte lange tijd als verpleegkundige in Deventer. Toen ze verhuisde en stopte met dat werk, ging ze op zoek naar vrijwilligerswerk in haar nieuwe woonplaats. Met succes: na de zomer verblijft ze voor de tweede keer bij Anja en Kees Klaassen*, zodat Anja er even tussenuit kan.

Geen vakanties

De vakantieperiode betekent lang niet voor iedereen vakantie. Zeker voor mantelzorgers is het vaak lastig om tijd voor zichzelf in te lassen.

Om deze mensen en hun hulpbehoevende naasten te helpen, zijn er verschillende organisaties die vrijwilligers koppelen aan mensen die mantelzorg nodig hebben, zodat hun mantelzorger er even tussenuit kan. De landelijke stichting Handen in Huis koppelde Meta aan het echtpaar Klaassen.


‘Je doet dit voor elkaar’

Kees Klaassen (80) kreeg 7 jaar geleden een hersenbloeding, waarna vasculaire dementie werd gediagnosticeerd. Zijn 75-jarige vrouw is sinds een tijd zijn mantelzorger. “Hij zit eigenlijk vooral in zijn stoel”, vertelt Anja. “Hij heeft veel rust nodig.”

“De zorg houdt in dat ik eten maak, hem verschoon, aan- en uitkleed en in bed leg. ’s Morgens komt de thuiszorg om hem te douchen, maar voor de rest doe ik alles”, vertelt ze. Als hij overdag slaapt, kan mevrouw Klaassen even de deur uit voor een boodschap. “Ik kies hiervoor omdat we altijd bij elkaar zijn geweest. Je doet dit voor elkaar. Zo sta ik erin”, vertelt ze…